dilluns, 23 de novembre del 2009

Un sistema informàtic centralitzarà els vots de la consulta del 13-D

Aquells que vulguin votar per anticipat ho podran fer a partir del 23 de novembre.

La consulta sobre la independència del 13 de desembre comptarà amb un sistema informàtic que connecta tots els col·legis electorals dels 153 municipis, per tal de controlar la participació i l'evolució de la jornada, així com evitar votacions repetides i obtenir els resultats electorals de manera quasi immediata.

Així ho ha explicat David Vinyals, membre de la Comissió electoral nacional de control i verificació de la consulta, en una roda de premsa aquest divendres. L'han acompanyat els responsables de la Comissió jurídica i de seguretat de la Coordinadora de la consulta, Josep Cruanyes i Josep Lluís Rodríguez.

Josep Cruanyes ha posat èmfasi en el fet que la comissió és una organització independent de les entitats organitzadores. D'aquesta manera, vetllarà perquè "el 13 de desembre tot sigui el més legal i correcte possible". A banda, cada localitat compta amb una comissió local que s'encarregarà d'organitzar els col·legis i les taules on recollir els vots, així com de fer-ne l'escrutini i informar a la premsa i la població del procediment de votació.


Vot anticipat

Aquestes comissions seran també la que organitzin les oficines per recollir el vot anticipat, una opció per a les persones que no puguin anar-hi el 13 desembre de 9 a 20 hores, i que serà possible a partir del proper dilluns 23 de novembre.


Coordinació

Cruanyes ha afirmat que tots els municipis mostren voluntat de coordinació i que s'han acollit als reglaments i al sistema informàtic facilitat per la comissió nacional.

Vinyals ha explicat que, de la mateixa manera que es va presentar un autobús de falangistes a Arenys de Munt, en aquesta ocasió es poden esperar atacs informàtics al sistema, però que si tot va bé els resultats es sabran gairebé d'immediat a través del portal online.

Josep Lluís Rodríguez ha comentat que un total d'unes 630.000 persones –majors de 16 anys– aniran a votar el 13 de desembre però que, com en el cas de consulta d'Arenys de Munt, no poden accedir al censos. Cruanyes ha explicat que han recollit l'experiència d'aquest municipi però que ara hi ha "una altra dimensió" pel que fa al nombre de votants, cosa que se solucionarà amb el sistema informàtic centralitzat. Aquest, ha destacat Vinyals, garanteix que les dades siguin encriptades i es destrueixin al final de la jornada.

Tot aquell que vagi a votar haurà de portar el DNI, que serà introduït al sistema informàtic i també apuntat en un paper per evitar problemes en cas de pèrdua de dades. Imprescindible per votar és el fet d'estar empadronat al municipi, de manera que pugui votar tot aquell que compleixi aquest requisit, ja sigui ciutadà europeu o no comunitari.


Legalitat

Respecte a la problemàtica que va engegar la fiscalia de l'estat a raó del suport de l'Ajuntament d'Arenys de Munt a la consulta, aquest cop no hi ha hagut cap recurs i el referèndum s'empara en la legalitat. Qualsevol entitat pot demanar a un consistori que li sigui cedit un espai públic per fer-hi una activitat, i aquest està obligat a accedir, siguin quines siguin les condicions específiques. Si, per exemple l'ajuntament de Sant Cugat es declara al marge de la consulta, el que no pot fer és negar-se a cedir aquest espai per fer-la, perquè en aquest cas no estaria sent neutral sinó que dificultaria el dret a la llibertat d'expressió. La fiscalia de l'estat, ha afirmat Cruanyes, en tot cas, hauria de vetllar per l'exerceixi de la llibertat d'expressió, de la mateixa manera que va declarar que no es podia prohibir la manifestació dels falangistes.
 
(Font: Andrea Ruíz. AVUI.CAT)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada