dimecres, 13 de gener del 2010

ACTA DE LA REUNIÓ DEL 19 DE DESEMBRE DE 2009 DEL CONSELL PLENARI DE LA COORDINADORA DE LA CONSULTA SOBRE LA INDEPENDÈNCIA.

Es reuneixen a Sant Antoni de Vilamajor (Vallès Oriental), el dia 19 de desembre de 2009 a les 12 del matí, al Patronat, situat a l’Avinguda Catalunya, núm. 4, els representants de les comissions ciutadanes locals organitzadores de la consulta, entitats, associacions, formacions polítiques, sindicats i sindicats d’estudiants.

Actua de moderador el Sr. Raül Valentín i de secretària la Sra. Elisenda Paluzie.

L’ordre del dia és el següent:

1) Valoració del procés i dels resultats de la consulta sobre la independència del 13-D.

2)Organització de la Coordinadora Nacional per a les properes onades de consultes sobre la independència.

Prèvia:
El Sr. Jaume Soler de la TECA (Taula d’Entitats Cíviques) d’Arbúcies demana la paraula per donar a conèixer al Plenari un text que han consensuat algunes comissions locals que inclou consideracions sobre el to i l’esperit que ha de tenir la reunió i propostes de tipus organitzatiu.

Se li dóna la paraula i llegeix el manifest que s’adjunta a aquesta acta com a Annex 1, i que en síntesi demana als assistents que l’anàlisi crítica del procés tingui un to constructiu sense retrets personals i que sigui fruit d’un debat rigorós, de l’anàlisi objectiva i de les propostes que reforcin i aprofundeixin les línies bàsiques de funcionament i estratègiques, aprovades pel Plenari de la Coordinadora, el 24 d’octubre del 2009. Des del punt de vista organitzatiu, atès que l’acord del Plenari del 24 d’octubre és va centrar estrictament en la creació de la Comissió Tècnica i la concreció de les seves funcions, es demana que es sotmeti a ratificació del Plenari la relació nominal dels seus integrants actuals i que en cas d’haver-hi propostes de noves incorporacions siguin sotmeses a votació del Plenari.

A continuació, prossegueix la sessió seguint l’ordre del dia.

1) Valoració del procés i dels resultats de la consulta sobre la independència del 13D.

Hi ha diverses intervencions de balanç de la jornada de consultes del dia 13 de desembre, tant per part de membres de la comissió tècnica nacional, com per part de representants d’entitats i de comissions organitzadores locals. Es valora positivament la participació, els resultats electorals, la valoració tècnica del reglament electoral, el programa informàtic i la jornada electoral feta pels observadors internacionals i la repercussió aconseguida en mitjans de comunicació internacionals. Des de la comissió tècnica nacional, el Sr. Uriel Bertran valora com un èxit la consulta del 13-D, però fa autocrítica per les errades que s’han pogut cometre, algunes fruit de la mateixa il•lusió posada en el procés. Així, per exemple, cara a les noves onades de consultes, caldrà evitar marcar objectius de participació, perquè els mitjans de comunicació, fins i tot quan s’han expressat aquests objectius amb molts matisos, els utilitzen per establir llindars d’èxit o fracàs de la convocatòria. El Sr. Lluís Pérez, responsable de logística, informa de la tasca realitzada en el subministrament de material, explicant que les primeres setmanes hi va haver un cert col•lapse per l’acumulació de comandes.

Intervenen representants de les comissions locals organitzadores del 13-D fent balanç del procés en el seus municipis. Així, el representant de la TECA d’Arbúcies fa autocrítica dels resultats de participació entre la comunitat immigrant, i exposa la necessitat de treballar-hi més a fons. En el cas d’Arbúcies va fallar el porta a porta, i hi va haver problemes amb alguns grups polítics (CiU i IC) que es van negar a signar un manifest unitari pel SI. Anuncia que la TECA ha decidit continuar amb la seva activitat. També planteja la necessitat de creació de la Coordinadora Nacional, òrgan que el Plenari d’Arenys de Munt del 24 d’octubre va decidir deixar vacant, per tal de promoure el referèndum nacional a partir del 25 d’abril. La representant de Castellar Decideix també informa que l’entitat continuarà encara que ja ha fet la consulta. El representant de Montbrió del Camp informa del percentatge de participació assolit (un 31%) i de les dificultats amb l’ajuntament de CiU que no va deixar utilitzar la via pública. El representant de Vilanova i la Geltrú comenta les dades de participació assolides (15%), que ateses les circumstàncies considera un bon resultat. El representant de Santa Coloma de Farners va una valoració molt positiva de la consulta pel civisme, l’eficàcia i la unitat social que s’ha demostrat. Lamenten, però, el tractament que n’han fet els mitjans de comunicació nacionals, excepció feta dels dos diaris en català d’abast nacional. Informa, així mateix, de la no dissolució de la coordinadora de la consulta colomenca.

Hi ha intervencions de representants de comissions locals que informen de llur creació i de les dates on preveuen fer la consulta. Així, intervenen, entre d’altres, representants de les Terres de l’Ebre i de Lleida Decideix per informar de la situació en llurs territoris. El representant de Badia Decideix qüestiona la participació dels partits polítics en el procés. El representant de Teià decideix, municipi que farà la consulta el 28 de febrer, planteja la necessitat de centrar la campanya en el dret de decidir i en els principis democràtics i no en fer campanya pel SI. En el seu cas, i sota aquestes premisses, han aconseguit que 23 entitats del poble se sumin a la comissió.

El representant de la Plataforma Santcugatenca per l'Autodeterminació exposa que diumenge tothom estava molt content i que l'enfrontament de dilluns va caure com un gerro d'aigua freda sobre tothom, en aquest sentit planteja la necessitat de fer autocrítica. En relació a aquesta qüestió intervé Lluís Pérez de la Comissió Tècnica nacional afirmant que dilluns no hi havia hagut cap enfrontament sinó unes acusacions duríssimes d'una persona en concret (López Tena) contra la Coordinadora i les Comissions Locals i contra els seus responsables públics, i que calia felicitar aquests per no haver entrat a discutir aquestes acusacions i per haver sabut fer les paus amb el director executiu d’Osona Decideix al dia següent. A banda, sobre la neutralitat de les campanyes de participació, creu que s'ha de fer pedagogia sobre aquest tema i tenir paciència amb els companys que s'oblidessin d'aquest principi, ja que les consultes les estan organitzant bàsicament independentistes. Finalment, sobre la participació de persones amb militància política al moviment, considera que no es poden menystenir i que només se'ls ha de jutjar per la feina que facin, com a tothom.

2)Organització de la Coordinadora Nacional per a les properes onades de consultes sobre la independència.

La Sra. Carme Forcadell, representant de la PDD i membre de la Comissió Tècnica Nacional, demana la renovació dels actuals membres de la Comissió Tècnica, proposta presentada públicament per la PDD en roda de premsa el dia abans, i critica determinats posicionaments públics d’alguns representants de la Comissió.

S’obre un debat amb diverses intervencions respecte a la conveniència de renovar o no la comissió tècnica nacional amb representants de comissions locals que ja han celebrat la consulta, tot garantint, però, la continuïtat en la tasca feta pels membres actuals d’aquesta comissió.

La Sra. Elisenda Paluzie, de Sobirania i Progrés considera que en ocasions els fets es precipiten de manera inevitable, i es poden cometre errors. En aquest sentit, la Sra. Paluzie recorda que ella forma part de la Junta de dues entitats membres de la PDD a les que tanmateix, afirma, no es va consultar sobre l'oportunitat de dur a terme la roda de premsa descrita per la Sra. Forcadell. Recorda que la crítica ha de ser constructiva i que cal sumar i no restar i fa esment de tot allò que era responsabilitat de la comissió tècnica nacional i que ha funcionat bé (programa informàtic, repercussió en premsa internacional, observadors internacionals, material de campanya, etc.). Considera que cal incorporar noves persones tot mantenint les anteriors per assegurar l’èxit organitzatiu.

Finalment, es sotmeten a votació les següents propostes organitzatives com a síntesi de les diverses intervencions al respecte:

a) Creació de dues noves subcomissions de la Comissió Tècnica Nacional: una comissió d’immigració i una comissió de relacions amb els partits polítics.

S’aprova la proposta de creació per 139 vots a favor, 1 vot en contra i 5 vots en blanc

b) Ratificació de tots els membres de la comissió tècnica nacional i incorporació de nous membres provinents de les comissions locals que hauran de ser ratificats en el següent consell plenari.

S’aprova la proposta per 136 vots a favor, 5 en contra i 4 en blanc.

c) S’acorda per assentiment convocar la següent reunió del Consell Plenari de la Coordinadora de la consulta sobre la independència el 16 de gener a Molins de Rei.

I sense més temes per tractar, s’aixeca la sessió a les 15:00, de la qual estenc la present acta.

La secretària

Sra. Elisenda Paluzie i Hernàndez


ANNEX 1




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada