dimecres, 25 de novembre del 2009

Debat obert

Sembla que l'entrada "Sóc viu perquè participo" està portant una mica de debat. Per tal de que tothom el pugui seguir i dir-hi la seva, hem trobat oportú donar-li protagonisme i traslladar-lo des d'una poc visitada secció de comentaris a una entrada principal. Us farem cinc cèntims de com va la cosa:

L'entrada deia així:
"Ara, quan és tan actual el debat sobre el dret a una mort digna, ens trobem preguntant-nos on és el llindar entre la Vida i la Mort. Algú ha dit que som vius mentre participem, mentre som capaços de compartir: afecte, emocions, diàleg... Per demostrar, doncs, que ets ben viu, has de participar... i ara, avui i aquí, participar significa prendre opció en la consulta per la independència del dia 13. T’hi esperem. Demostra’ns que ets viu!"

A partir d'aquí us aniré deixant els successius comentaris que s'han afegit:

Anònim
I si no ho faig....soc mort?
Aquesta entrada és molt bona, molt...és d'un nivell socio-cultural brutal...de fet, qualsevol pot fer i tenir un bloc!

Calders Decideix
Hola Anònim, veig que culturalment vas molt fort!
Has sentit a parlar mai de les metàfores. Es tracte d'un recurs literari que et podria interessar.

Anònim
Perdoneu la meva necetat, però no dono per més. Resulta que: "som vius mentre participem, mentre som capaços de compartir: afecte, emocions, diàleg... Per demostrar, doncs, que ets ben viu, has de participar...", no és suficienment entenedor per mi i la meva cultura.
Perdoneu un altre cop. No soc digne d'un bloc i d'unes reflexions tant profundes....però, com qualificar-me si no voto?

Calders Decideix
El fet de no votar en un referèndum que t'implica, l'únic que demostra és que, passi el que passi, et resulta del tot indiferent, no t’afecta, no et fa ni fred ni calor ... vaja! Com als morts! ;-)

Bromes a part, pots estar o no a favor de la independència de la Nació Catalana, pots pensar que anar a votar donarà força a aquells que lluitem pel dret d'autodeterminació, et poden passar moltes coses pel cap, però el que no pots negar és que no hi ha res més democràtic que una Consulta Popular on tothom pot expressar la seva opinió.

Crec que hi ha alguns articles en la Declaració Universal dels Drets Humans, de la Carta de l'Organització de les Nacions Unides, que et podrien interessar:

Article 15
1. Tot individu té dret a una nacionalitat.
2. Ningú no pot ésser privat arbitràriament de la seva nacionalitat ni del dret a canviar de nacionalitat.

Article 19
Tot individu té dret a la llibertat d'opinió i d'expressió; això comporta el dret a no ésser inquietat per causa de les opinions i el de cercar, rebre o difondre les informacions i les idees per qualsevol mitjà d'expressió i sense consideració de fronteres.

Article 21
1. Tothom té dret a prendre part en la direcció dels afers públics del seu país, sigui directament, sigui per mitjà de representants elegits lliurement.
2.Tota persona té dret a accedir a les funcions públiques del país en condicions d'igualtat.
3. LA VOLUNTAT DEL POBLE ÉS EL FONAMENT DE L’AUTORITAT DELS PODERS PÚBLICS; aquesta voluntat ha d'expressar-se mitjançant eleccions sinceres que cal celebrar periòdicament per sufragi universal igual i secret, o seguint qualsevol procediment equivalent que asseguri la llibertat del vot.

Article 30
Cap disposició d'aquesta declaració no pot ésser interpretada en el sentit que un estat, un grup o un individu tinguin dret a lliurar-se a una activitat o a cometre un acte encaminat a la destrucció dels drets i les llibertats que s'hi enuncien.

No cal que t'expliqui, que l’estat Espanyol en la seva ordenació legal ha recollit, amb la signatura de diversos tractats internacionals, la Declaració Universal dels Drets Humans.

Per altra banda, les Nacions Unides van proclamar, l'any 1966, el Pacte Internacional dels Drets Civils i Polítics, que va entrar en vigor l'any 1976 i va ser ratificat per l’estat Espanyol el 27 de juliol de 1977:

Aquest Pacte Internacional, al seu Article 1 proclama:
"Tots els pobles tenen dret a l'autodeterminació. En virtut d'aquest dret determinen lliurement el seu estatut polític i procuren també pel seu desenvolupament, econòmic, social i cultural.

Tots els pobles poden, per a les seves pròpies finalitats, disposar lliurement de llurs riqueses i de llurs recursos naturals sense perjudicar, però, cap de les obligacions que sorgeixen de la cooperació econòmica internacional basada en un principi de benefici recíproc, i també del dret internacional. En cap cas, un poble no pot ser privat dels seus mitjans de subsistència.

Els estats part en aquest pacte, incloent-hi aquells que tenen responsabilitat d'administrar territoris no autònoms, i territoris en fideïcomís, promouran l'exercici del dret a l'autodeterminació i respectaran aquest dret d'acord amb les disposicions de la Carta de les Nacions Unides."

Com pots comprovar, el referèndum d'autodeterminació és més que legal. Però no t'hauries de quedar únicament amb aquest detall. Tu, encara que no t'ho creguis, tens dret a decidir lliurement sobre qualsevol aspecte que pugui afectar la teva vida. Porten temps intentant fer-nos creure que el procés democràtic es redueix a anar a votar cada quatre anys. Això és el que els hi convé als polítics. Trobes democràtic anar a votar cada quatre anys uns partits polítics que no et representen? Que pacten entre ells per interessos econòmics i polítics, oblidant-se del seu principal objectiu: REPRESENTAR ELS INTERESSOS DE LA POBLACIÓ? Creus de veritat que si la majoria de la Població reclama una cosa, els polítics actuals se’n faran ressò?

Contesta’m una cosa, sincerament, creus de veritat que el poders polítics actuals són més democràtics que una Consulta al Poble? M'ho podries explicar?

Finalment, voldria acabar per agrair-te la teva participació al bloc. Pels teus comentaris algú podria pensar que el consideres poc interessant, vulgar i simple, però ens hem adonat que t’interessa, i per aquest motiu hi participes tant. GRÀCIES.


Des d'aquí, animem a participar en el Debat a tots aquells que hi tingueu interès. Considerem que és realment enriquidor conèixer els punts de vista de tots aquells que esteu a favor de la Consulta, d'aquells que hi esteu en contra, i d'aquells a qui la consulta no us resulta d'interès.

Des d'aquí, també us animaria a identificar-vos, encara que fos amb un pseudònim, per tal de diferenciar possibles "anònims" que vulguin dir-hi la seva. Aquí, a diferència d'altres llocs, es respecta la llibertat d'expressió de tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada