dijous, 10 de desembre del 2009

L’opció de la llibertat; carta de suport de Jean Guy Talamoni, president del grup independentista a l´Assemblea Corsa

D’aquí uns dies tindrà lloc un referèndum sobre la independència de Catalunya. Es tractarà de posar en evidència un moment essencial de la llarga marxa d’aquesta vella nació cap al restabliment dels seus drets col.lectius.

Tenallats per l’absolutisme castellà i el “nordisme triomfant” (Frederic Mistral), els catalans hauran de resistir, durant la seva llarga i terrible història, mobilitzant totes les seves forces humanes, culturals i espirituals.

Al segle XIX, les rimes d’Oda a la Pàtria de Bonaventura Carles Aribau donaven el tret de sortida a la primera Renaixença. Més d’un segle més tard , el final del franquisme obria la via a una nova esperança, la qual va ésser ràpidament estroncada per una “democràcia” espanyola que no va mantenir les seves promeses. Mentrestant, quants sofriments, quants sacrificis, quantes desil·lusions...

Avui, el poble català s’organitza i es llença cap al futur a través d’un tercer salt nacional. Què pot evocar, a un independentista cors, l’esdeveniment d’aquest referèndum?

En primer lloc, la memòria de Pasquale Paoli, cap d’Estat de la Còrsega independent durant el segle XVIII. Aquest – al cor d’una Europa monàrquica- , va crear una república i va proclamar en primer lloc, al preàmbul de la seva Constitució (1755), el dret dels pobles de decidir sobre ells mateixos, aquest dret que els Catalans es preparen per exercir...

Després, el record de Francesc Macià, que fou com Paoli un gran polític i que la seva figura planarà en aquest escrutini històric. I sobretot una immensa esperança: la de veure com un poble germà traça de forma irreversible el seu camí cap a la llibertat.

Per donar a la pàtria de Joan Maragall, de Lluís Llach, de Gaudí i d’Antoni Tapies, un esdevenidor digne del seu passat i del seu pressent .

El d’un país amo de sí mateix.

Jean-Guy Talamoni
Président del grup independentista a l’Assemblea Corsa

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada