divendres, 11 de desembre del 2009

PSC i PP critiquen a l'uníson la cobertura 'sobredimensionada' que TV3 fa de les consultes

"PSC i PPC han coincidit avui en criticar la cobertura 'sobredimensionada' que va fer TV3 de la consulta d'Arenys de Munt i de les que tindran lloc diumenge. El diputat del PSC Joan Ferran ha lamentat la 'sobredimensió i engrandiment' d'aquestes consultes, que obeeix a una 'manera de concebre el país' que no es correspon amb la realitat. El popular Santi Rodríguez ha criticat que a través dels mitjans públics es doni una visió de Catalunya 'determinada i que no és plural'. En comissió al Parlament, la directora de TV3, Mònica Terribas, s'ha defensat dient que la televisió pública 'ha d'estar a prop de les inquietuds de la gent', recordant la quantitat de població cridada a votar.

Tot i les crítiques unionistes, cap programa de TV3, la televisió nacional de Catalunya, no ha organitzat cap debat sobre la independència els dies que ha durat la campanya prèvia al 13-D. Ni l'Àgora, l'espai de debat polític per excel•lència de la cadena, ni el Banda Ampla, que fomenta el debat social, no han donat veu a partidaris i detractors de la independència en la recta final de la històrica primera onada de consultes.

La informació sobre les consultes s'ha concentrat als Telenotícies, i l'únic debat sobre la independència serà l'endemà dels referèndums a l'Àgora. Fonts de Televisió de Catalunya ja van assegurar a directe!cat que la política respecte les consultes era realitzar-ne un seguiment 'feble' i en cap cas incentivar-ne la participació.


'Aquesta sobredimensió obeeix a una manera de concebre el país'

Durant la comissió de control de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Ferran ha indicat que el PSC no discuteix el fet que una consulta com la d'Arenys de Munt fos notícia, però 'va ser sobredimensionada', ha opinat el socialista, que ha contrastat el temps que va ocupar a la programació de TV3 amb el que es va dedicar al Debat de Política General, 'que no va tenir el mateix nivell de cobertura'. 'Pensem que aquesta sobredimensió obeeix a un gust o a una manera de concebre el país o la política' que no es correspon amb el 'sentiment estès entre la població', ha remarcat Ferran, que ha afegit que l'amplificació d'aquest tipus de notícies 'no s'adiu després amb el que es vota a les urnes'. En concret, ha apuntat que un informe del Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC) revela que les televisions d'àmbit català van informar durant unes tres hores sobre la consulta d'Arenys, i més de la meitat del temps correspon a TV3.

En el seu torn de rèplica, la directora de TV3 ha argumentat que un mitja informatiu té 'l'obligació d'estar amatent a les mobilitzacions i als fenòmens socials i polítics' que hi ha a Catalunya. 'I aquest és un, només cal veure avui els diaris', ha al•legat. Segons Terribas, la qüestió de la independència 'està en l'opinió pública' i ha provocat que ajuntaments de desenes de municipis hagin donat suport a l'aprovació d'aquestes consultes. Per això, ha indicat que TV3 donarà la 'cobertura lògica per l'abast de població' que està cridat a votar. 'No podem ignorar un fenomen que s'està produint', ha reiterat.

També li ha dit a Ferran que no pot atribuir a TV3 la capacitat de convocar desenes de consultes. 'La iniciativa que han aprovat aquests ajuntaments existeix i TV3 no construeix res', ha assegurat Terribas, que en qualsevol cas ha remarcat que una televisió pública que 'reflecteix la realitat d'aquest país té l'obligació de plantejar aquesta qüestió i plantejar tots els arguments perquè els ciutadans coneguin la realitat i puguin decidir'.

En la mateixa línia s'ha defensat la directora general de la CCMA, Rosa Cullell, de les crítiques del popular Santi Rodríguez, que ha indicat que el PP no creu que les consultes 'hagin de tenir la rellevància als mitjans públics que se'ls hi està donant'. També s'ha referit a les paraules de Terribas argumentant que hi ha una quantitat de població important convocada a votar. 'Nosaltres no ens sentim convocats a cap consulta. No hi ha una convocatòria formal de cap consulta', ha subratllat.

En resposta, Cullell ha indicat que els criteris que segueix TV3 a l'hora d'escollir les notícies que cobreix són el d'actualitat i el d'interès informatiu, des de la pluralitat social i política. 'Segur que no agradarà a tothom, però estic convençuda que els informatius de TV3 seran els més creïbles i els més plurals', ha dit. En aquest sentit, ha mostrat la seva 'total confiança' en els caps d'informatius, que faran una informació, ha continuat, 'de manera plural i atenent allò que interessa a la població'.

El problema, li ha dit Rodríguez a Cullell, és que els mitjans públics catalans mostren una visió de Catalunya 'que no es plural, i això ho demostra la sobrevaloració' de fets com les consultes, 'que eleven a determinades categories'. 'I aquesta consulta no té categoria de referèndum, és una consulta convocada per determinades entitats', s'ha queixat. De fet, ha afegit que són consultes 'fetes amb l'objectiu de treure un resultat determinat, no d'avaluar un estat d'opinió'. 'En canvi, a través del tractament que se li està donant als mitjans públics s'està elevant a un nivell i categoria que ni compartim, ni creiem que tingui, ni creiem que es mereixi', ha acabat."

(Font: Directe.cat)


La meva reflexió:

"Per afirmar que TV3 sobredimensiona la informació referent a les consultes, o bé s'ha de ser un EMBAUCADOR i un MENTIDER o bé s'ha de pensar que els ciutadans som ESTÚPIDS!

TV3 pràcticament NO PARLA de les consultes, però el pitjor és que es mostra com la VÍCTIMA!!! El que em faltava per sentir!!!

Si tenim en compte que pràcticament un 20% de la població de Catalunya amb dret a vot podrà exercir-lo a les Consultes del 13D i que ens hem de remuntar varies dècades per veure una Societat Civil tan implicada i organitzada, creieu realment que se n'està fent el seguiment correcte?

NO M'AGRADA PENSAR-HO, PERÒ CREC QUE TANT UNS COM ALTRES ENS PRENEN PER IMBÈCILS"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada