dijous, 3 de desembre del 2009

Incomoditat al tripartit per l'enquesta que dóna el sí a la independència

El PSC es nega a comentar l'estudi, impulsat pel CETC de la Generalitat i encarregat per la UOC a l'Institut DYM. ICV troba a faltar una pregunta sobre el federalisme. ERC creu que el resultat mostra la "normalització de l'independentisme", però només un càrrec de segon nivell ha sortit a valorar la notícia





La publicació de l'enquesta que, per primera vegada, indica que el sí guanyaria en un referèndum d'independència a Catalunya ha provocat una incomoditat manifesta entre els partits que formen el govern presidit per José Montilla.

El PSC, mut
El partit del qual Montilla és el primer secretari, el PSC, ha anunciat oficialment que no comentarà l'estudi, impulsat pel Centre d'Estudis de Temes Contemporanis (CETC), del departament de la Vicepresidència de la Generalitat –el de Josep-Lluís Carod-Rovira– i encarregat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) a l'Institut DYM.

ICV, sorpresa i federalista
La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, creu que es tracta d'un resultat sorprenent, "perquè mai s'havia produït i perquè comparat amb el que ofereix l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), que en l'últim sondeig només va mostrar un 20% d'independentistes, és molt significatiu".

Ortiz s'explica aquests resultats "tan polaritzats" perquè a "l'enquesta no s'hi preveuen més possibilitats de sentiment. En un moment de tant desgast entre Catalunya i Espanya arran del TC, si es pregunta si la gent vol quedar-se com està o vol la independència, guanya l'opció de millorar l'autogovern", ha matisat. Per ICV, un partit federalista que busca l'encaix amb Espanya però amb més autogovern, l'estudi hauria de donar més varietat de respostes opcionals.

ERC escombra cap a casa, però sense cridar
El soci que més s'identifica amb l'estudi, com era de preveure, és ERC, però els republicans de Joan Puigcercós tampoc no volen aixecar gaire la veu. Almenys de moment, no han volgut que els líders del partit valoressin l'estudi, i han designat un càrrec de segon nivell, el diputat i membre de l'executiva Pere Aragonès, per fer-ho.
Tanmateix i malgrat la cautela, ERC es mostra satisfeta pels resultats de l'enquesta publicada a l'AVUI i per aquest 50,3% de la població que votaria a favor de la independència. Aragonès atribueix els resultats a tres factors indeslligables. En primer lloc, la "normalització de l'independentisme com a opció política", que –assegura– s'ha donat gràcies a la feina d'Esquerra. En segon lloc, el procés ridícul del TC, "que sembla un procés contra Catalunya i no pas un judici contra l'Estatut" i, en tercer lloc, les noves fórmules de fer política, com ara les consultes.

Aragonès ha advertit que els partits polítics "n'han de treure lliçons". "Per exemple, a ERC se'ns eixampla ara el camí i podem anar acompanyats i accelerar el pas", ha afegit. Pel diputat d'Esquerra, que per als ciutadans de la Unió Europea sigui més viable la independència que per als catalans, tal com assenyala l'enquesta, es deu als "tres segles d'ocupació espanyola que han fet disminuir l'autoestima dels catalans".
 
(Font: Avui.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada