dijous, 3 de desembre del 2009

Salmond afirma que segueix de prop les consultes sobiranistes

Junqueras i Salmond van conversar ahir a l'Scotland House de Brussel·les

El primer ministre escocès, Alex Salmond, segueix atentament el procés de les consultes d'autodeterminació de Catalunya, segons que va explicar ahir a l'eurodiputat d'Esquerra, Oriol Junqueras. En el marc de la inauguració de l'exposició fotogràfica As others see us a l'Scotland House de Brussel·les, Salmond va expressar el desig que els referèndums siguin un èxit. Per la seva banda, Junqueras va felicitar el líder escocès per tirar endavant el projecte de llei de referèndum d'autodeterminació i el va animar a buscar complicitats perquè el Parlament escocès l'aprovi. Cal recordar que l'executiu escocès va presentar dilluns el projecte de llei de referèndums, diada nacional de Sant Andreu.

El projecte que enarbora Salmond, Your Scotland, Your Voice (pdf), és el primer document oficial que analitza la ruptura política amb el Regne Unit com una opció real i factible per al futur d'Escòcia. Salmond assegura que l’expansió del sistema d’autogovern escocès és inevitable: 'El debat en la política escocesa ja no és sobre si cal o no cal un canvi, sinó sobre quin canvi volem i sobre el dret dels ciutadans a escollir el seu futur en un referèndum'.

El document recull les diverses opcions de futur del país i assenyala la independència com la 'preferida del govern' per poder 'assumir els drets i les responsabilitats d’un país normal'. Fins ara, tots els informes encarregats de valorar els escenaris polítics del futur del país, com el de la Calman Comission, havien obviat la possibilitat de la separació d’Escòcia del Regne Unit.

(Font: Directe.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada