dijous, 10 de desembre del 2009

Legitimitat i percentatges de vot en les consultes per la independència del 13D

Davant les consultes sobiranistes del proper 13 de desembre es plategen molts dubtes sobre la repercusió de les mateixes en el conflicte entre Catalunya i l'Estat Espanyol. Per tal que el procés d'alliberament nacional s'estengui, és necessari que hi hagi un procés de legitimació social/electoral.

Per tal que un procés d'alliberament nacional pugui sortir endavant ha de ser un procés amb prou suport social i els índexs de participació seran un bon termòmetre de la situació actual, perquè cal recordar que estem davant d'una unitat d'acció que uneix a gareibé la totalitat dels sobiranistes, independentistes i nacionalistes del país, tot i els matisos i colors diversos, tots i totes estan treballant per l'èxit de les consultes.

Cal tenir clar que per sobre del resultat, per sobre de les lleis de l'estat espanyol, el que legitimarà el procés seran els índexs de participació. Els percentatges de participació sempre seran comparats amb els percentatges d'altres eleccions o referèndums celebrats, tot i que cal tenir en compte que la maquinària electoral, el seguiment mediàtic i els mitjans no són els mateixos que per les eleccions municipals (54% de participació el 2007), catalanes (56% el 2006), referèndum de l'estatut (48% 2006) o el tractat europeu (40% 2005) i fins i tot es fa difícil la comparació amb la situació que es va generar davant la consulta d'Arenys de Munt (41% 2009).

Tot i això, prenent com a punt de sortida l'única consulta celebrada fins la data, cal pensar que el 41% de participació d'Arenys és un bon llistó a assolir per totes les poblacions que realitzaran la consulta i que com més s'apropi al 50% o s'incrementi aquest percentatge estarem incrementant la legitimitat del procés. Per això no són tant importants els resultats, perquè la victòria cal buscar-la en la implicació i la participació en el procés de la ciutadania que en el fons serà qui legitimi el procés. No cal buscar la legitimitat en les lleis de l'estat espanyol, sinó en la participació democràtica del poble de Catalunya el proper 13 de desembre i en les futures consultes.

(Font: Crònica.cat)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada